Névjegykártyám.hu
Névjegykártya készítés a PrintPix Nyomdánál

Névjegykártya trendek Magyarországon

 

egy kéz nyújt egy papírcetlit, melyen a PrintPix Nyomda telefonszáma látható, ami a 445 3000-es telefonszám

Úgy tartják: egy találkozón a nőnek az arca, a férfinek a keze a névjegye. A kevésbé romantikus üzleti, hivatali és tudományos világban viszont egy csinos pofinál és egy alapos manikűrnél kézzelfoghatóbb információközlésre van szükség, ha maradandó nyomot szeretnénk hagyni tárgyalópartnerünkben. Így született meg valamikor a XVIII. század végén a ma is használt névjegykártya.

Napjainkra ez az adathordozó is jelentős átalakuláson esett át. Ennek okai elsősorban a gazdasági és társadalmi változásokban keresendők. Míg a XX. század elején jobbára csak azok készíttettek maguknak névjegykártyát, akiknek rangjuk vagy szakmájuk megkövetelte ezt, addig mára szinte bárki előhúzhat a zsebéből egyet.

Írásunk annak jár utána, hogy nagy vonalakban hogyan változott ez a kis papírlapocska az eltelt száz évben. Funkcióját tekintve semennyire, hiszen ma is az a feladata, ami volt: hogy távollétünkben az összes hozzánk kapcsolható lényeges tudnivalót felidézze abban a személyben, akinek adtuk. Mérete sem változott jelentősen, a standard 90x50 mm -es nagyság még mindig a legelfogadottabb – különösen a hivatali és az üzleti életben. Ez utóbbi két szféra konzervatizmusára jellemző, hogy a névjegykártyák kinézete sem változott különösebben. Szabvány formai követelmény, hogy (általában) fehér papírra, sötét betűkkel, jól olvasható betűtípussal írott szöveget tartalmazzon. Az elrendezés is a korábbi évek gyakorlatát követi, miszerint a bal felső sarokban kap helyet az általunk képviselt cég vagy intézmény neve, logója. A figyelem és a lap középpontjában nevünk, titulusunk, tudományos fokozatunk és beosztásunk szerepel, míg a jobb alsó fertály tartalmazza a szükséges elérhetőségeinket.

női kéz tart egy letépett papír darabot, melyen a printpix logó látható kézzel rajzolt szívek mellett

A magánszektor nyolcvanas évekbeli megjelenése a keleti blokkban a vállalkozások virágzását, ezzel együtt a névjegykártya evolúciójának újabb állomását hozta el. Hazánkban a gombamód szaporodó gmk-k és a „maszek világ” képviselői már nem ragaszkodtak a hagyományos névjegykártyákhoz és az egyre növekvő verseny is megkövetelte az egyedibb, feltűnőbb formákat. Kezdetben először a méret, majd a szín változott meg. A standard 90x50-es névjegyek keskenyebbek vagy épp vaskosabbak lettek és az addig egyeduralkodó fehér színt is a pasztellek illetve a markáns feketék váltották.

A kilencvenes években tovább erősödött a sokféleség tendenciája és ekkorra datálható az is, hogy a jó üzleti érzékkel megáldott honi vállalkozók lassanként elfogadták a manhattan-i pénzemberek felismerését, miszerint a névjegykártya a leghatékonyabb marketing eszköz.

Az ekkoriban jelentkező digitális forradalommal, a számítógépek elterjedésével egy időben a lapocskákon is megjelentek az email címek. A nyomdákban pedig a tradicionális nyomtatást felváltotta a modernebb technológia , utat engedve a legegyedibb megjelenési formáknak.

Körülbelül ekkor jelentek meg az első, valódi kreativitást tükröző névjegyek, amelyeken a tulajdonos fotója éppúgy helyet kaphatott, mint saját vállalatának vagy épp kedvenc kutyájának fényképe, olykor a jó ízlés határait súrolva.

Az ezredforduló tovább színesítette ezt az egyébként is tarka palettát. A hagyományos papíralapú névjegykártyák mellett feltűntek a legkülönfélébb plasztik, vízálló, fém vagy újrahasznosított anyagokból gyártott , sőt, egyénileg, kézzel készített (szőtt, hímzett, hajtogatott) business card-ok is. A legújabb trendek szerint a kivágható, kihajtható, legószerűen egymásba illeszthető lapocskák éppúgy divatban vannak, mint a nosztalgikus hangulatot árasztó, vagy a retro darabok.

De a tartalom is változott. Különösen a kreatív szakmák képviselőinek névjegykártyáit olvasgatva feltűnik, hogy tulajdonosuk sok esetben foglalkozását körülírva, rímekben vagy szójátékok formájában adja meg, esetleg személye dekódolását egyszerűen egy telefonszám kíséretében megadott művész- vagy becenévre bízza.

egy kosztümos üzletasszony névjegykártyát nyújt át egy úrnak

A kétezres évek beköszöntével aztán a névjegykártyák jelentős szerepváltáson mentek át. Már nem csak a rájuk írt információ alapján azonosítható be tulajdonosuk, maga a design is árulkodik gazdája ötletességéről, hobbijáról, foglalkozásáról, az általa kínált termékről, szolgáltatásról, a vállalat hitvallásáról . Sőt,  mindezekről a nyelvtanulás elterjedésével már nemcsak magyarul, de az általunk beszélt nyelveken is tájékoztathatjuk névjegyünk segítségével partnereinket.

Divatok jöttek, mentek, az idő viszont nem mosta el a hivatali illetve magán célra készített névjegyek közötti különbséget. Előbbi jóval nagyobb szabadságot engedélyez készíttetőjének mind személyes adatainak közlésére, mind a külcsín kiválasztására. A diplomáciában vagy a tudományos életben alkalmazott névjegykártyák ellenben ma is szigorúan követik az előírásokat.

 

A magyar trendeket már ismerjük. De milyen névjegykártyákkal indultak az igazán nagyágyúk ?

Tetszett a cikk? Mutassa meg ismerőseinek is: 

További érdekességek névjegykártyákkal kapcsolatban:

két elegáns, öltönyös úriember kezet fog
Etikett, szokások, protokoll. Helyre rakjuk a névjegykártyák átadásával kapcsolatos tévhiteket és félreértéseket. Legyen profi az üzleti etikettben is!
A tömegtermelés elfojtja az egyediséget és a kreativitást. De vannak névjegyek, melyek fittyet hánynak a konvencióknak! Ezekből lehet leginkább ihletet meríteni a névjegykártya készítés során.
Névjegykártya méret
90x50 mm, vagy 85x55 mm? Álló, vagy fekvő? Hol, milyen szabványok érvényesek a névjegykártya készítésben? Megmutatjuk, hogy milyen üzleti kultúrában, milyen méret az elfogadott.
híres emberek névjegykártyái
Látta már Steve Jobs, vagy Bill Gates névjegykártyáját? Tekintse meg azoknak a névjegyeit, akik átformálták a mindennapjainkat.
színes élű névjegykártyák
Fekete alapon sárga szöveg, vagy fehér alapon fekete? Elmondjuk röviden hogyan alkalmazzuk névjegykártyánkon a színeket.
Hogyan javítsd fel névjegykártyákat
Számos városi legenda kering a névjegykártyákról az interneten, amiknek egy része valós tapasztalatokon alapszik. Érdemes ezeket megfogadni a névjegykártya készítés során.