Névjegykártyám.hu
Névjegykártya készítés a PrintPix Nyomdánál

Névjegykártya méret

 

Amennyiben névjegykártya tervezésre adjuk a fejünket, első lépésként meg kell határoznunk a méretet . Sokféle formájú és méretű névjegykártya van forgalomban, de léteznek bizonyos nemzetközi szabványméretek , melyeket főleg a különböző országok és üzleti kultúrák határoznak meg.

Persze itt is a három nagy gazdasági pólus határozza meg a fő különbségeket, ezért beszélünk amerikai, európai és japán szabvány méretekről. Ennek ellenére az Európai Unión belül többféle névjegykártya készítési mérettel is találkozhatunk. Nálunk, a számos közhiedelemmel ellentétben a 90x50 mm-es névjegykártya méret számít szabványnak. A Magyarországon forgalomban lévő névjegykártyák 90%-a ebben a méretben készül. (A 90x50 mm-es   névjegykártya sablont innen letöltheti .) Nézzünk meg pár országot, milyen méretet használnak a névjegykártya készítés során.

Névjegykártya készítési méretek:

Szabvány Szélesség (mm) Magasság (mm)
Amerikai Egyesült Államok  89 51
Csehország  90 50
Egyesült Királyság  85 55
Franciaország  85 55
Hollandia  85 55
Japán  91 55
Kanada  89 51
Kína  90 54
Magyarország  90 50
Németország  85 55
Olaszország  85 55
Skandináv országok  90 55
Spanyolország  85 55
Svájc  85 55
Szlovákia  90 50

A fenti adatoknál a kisebb eltérések az adott országban használt mértékegységekből is adódnak. Ez látszik az amerikai és kanadai méreteken, mely országok inch-ben mérnek, ezáltal a 89x51 mm 3,5x2 inch, mely kerekebb szám, mint a milliméterben kifejezett.


Az alábbi ábrán láthatjuk a magyarországi szabvány névjegykártya méret (90x50 mm) rajzát 3 mm kifutóval ábrázolva. A kifutó a névjegy széléig futó grafikák megőrzésére szolgál, mivel ezáltal a vágás folyamán  felmerülő kisebb pontatlanságok miatt nem jelenik meg fehér keret a grafika körül.

 

magyarországi szabvány névjegykártya (90x50 mm) 3 mm kifutóval

Olvasson tovább a névjegykártya tervezés egyéb technikai kritériumaiól.

 

A fenti névjegyek közel hasonló méretűek, ám száz évvel ezelőtt még nem voltak ilyen szabványok. Győződjön meg róla saját szemével a névjegykártyák történetét feldolgozó írásunkból .

Tetszett a cikk? Mutassa meg ismerőseinek is: 

További érdekességek névjegykártyákkal kapcsolatban:

színes névjegykártya tervek fehér háttér előtt
Bemutatjuk hogyan változott a névjegykártyák megjelenése és funkciója az elmúlt évtizedekben Magyarországon.
színes élű névjegykártyák
Fekete alapon sárga szöveg, vagy fehér alapon fekete? Elmondjuk röviden hogyan alkalmazzuk névjegykártyánkon a színeket.
fekete névjegykártyák fehér betűkkel
Kifutó? Vágójel? Megmutatjuk hogyan varázsoljuk grafikai anyagunkat nyomdakésszé akár otthoni számítógépünkön.
A névjegykártya történelme
Hogyan indult a névjegykártya világhódító útjára? Hol kezdődött története és milyenek voltak az első nevünket hirdető papírok? Tudjon meg többet a névjegykártya készítés kezdeteiről.
vicces névjegykártyák
A humor mindig is hatékony fegyver volt a marketing eszköztárában, így nem meglepő, hogy sokan névjegykártyájukon is alkalmazzák.
híres emberek névjegykártyái
Látta már Steve Jobs, vagy Bill Gates névjegykártyáját? Tekintse meg azoknak a névjegyeit, akik átformálták a mindennapjainkat.