Névjegykártyám.hu
Névjegykártya készítés a PrintPix Nyomdánál

Névjegykártya etikett és szokások

 

Egy magyar üzleti partnerrel való első találkozásunkkor fontos, hogy jó benyomást keltsünk, egy külföldivel szemben viszont elengedhetetlen. Hiszen, míg honfitársunkkal jóval nagyobb esély nyílik az ismételt telefonos vagy személyes kapcsolatfelvételre, addig távoli ügyfeleinkkel ez korántsem biztos, hogy ugyanilyen zökkenőmentesen lebonyolítható. Nem túlzás tehát azt állítani: sikerünk záloga lehet ha a „névjegykártya adok-kapokból” győztesen kerülünk-e ki.

Névjegykártya etikett

De, hogyan is kell az üzleti illemkódexnek megfelelően átadni a névjegykártyánkat , milyen szabályok vonatkoznak a minket képviselni hivatott papírdarab átnyújtására, küldésére? Úgy tűnik, ennek a kis adathordozónak a karrierje az emailek, SMS-esek, okostelefonos névjegy-megosztások világában is töretlen. Míg a névjegykártya az elvárásoknak megfelelően változik, addig a hozzá köthető protokoll alig.

Régen sem volt és most sem illő szakadt, piszkos, gyűrött névjegyet átadni – már csak azért sem, mert ez a kis lapocska ebben a formájában többet árul el rólunk, mint szeretnénk. Az etikett a tekintetben sem hozott újat, hogy illő a kapott névjegykártyát elolvasni, mielőtt eltesszük . (Ha jól belegondolunk, ez már csak a praktikusság szempontjából is hasznos lehet, hiszen így a nevet és a hozzá köthető arcot egyszerre memorizálhatjuk. Emlékeztetőül a kapott lapocska üres oldalára kis jegyzetet készíthetünk, mikor, hol, milyen rendezvényen kaptuk a névjegyet.) Ám, íratlan szabály az is, hogy ilyen esetben nekünk is viszonozni kell a gesztust. Hogy ki adja először a kártyát, arra nézve a kézfogásnál megtanultak az iránymutatók. Hölgyek esetében ők kezdeményezik az „ismerkedést”, ám, eltérően a bemutatkozásnál tanultaktól, a fiatalabb illetve, alacsonyabb beosztású esetében ő teszi meg a korban, hierarchiában felette állóval szemben az első lépést.

A hivatalos illemtankönyvek szerint szarvashiba a névjegykártya hátuljára jegyzetelni , ám sokan figyelmen kívül hagyják ezt, amikor privát telefonszámukat, lakcímüket, dedikációjukat erre a felületre írják – kizárólag nekünk. Ha feltétlenül fontos egy adat felírása a névjegyre, az kizárólag a fogadó fél jelenlétében, elnézéskérés mellett történhet. Amennyiben az utóbbi időben valamilyen a névjegyen rögzített adatunk megváltozott, ne javítgassuk azt át! Elegánsabb ilyen esetben egy újabb csomag névjegykártyát rendelni.

Névjegykártya etikett

Egyre több idegen nyelvű névjegykártya van forgalomban, ilyenkor célszerű az adott ország névhasználatához igazodni. Nyugat-Európában a keresztnév áll elöl, ezt követi a családnév, a japánok viszont hozzánk hasonlóan a családnevet írják előre. Ha számítunk arra, hogy a későbbiekben telefonon is tartjuk majd külföldi partnerünkkel a kapcsolatot, udvarias gesztus részünkről, ha országunk (+36) hívókódját is feltüntetjük.

Nem minden esetben van azonban lehetőség arra, hogy személyesen adjuk át névjegyünket. Az erre vonatkozó normák szerint egy társasági rendezvényen távozáskor illik otthagyni a kártyánkat , de az előre be nem jelentett látogatás alkalmával is jó szolgálatot tehet egy névjegykártya. Ilyen helyzetekben a névjegyen tett rövid megjegyzéssel megindokolhatjuk, miért kerestük fel partnerünket. Persze, – a protokoll már csak ilyen – nem mindegy, hogy ezt hol és mivel tesszük! A személyes névjegy leadást a kártya bal alsó sarkában,  ceruzával írott üzenettel jelezzük. Amennyiben az okot is meghatározzuk, az már a jobb felső sarokba kerül, szintén grafittal. Tollal csak abban esetben jegyzeteljünk a névjegykártyánkra, ha elküldjük azt. Persze, nem postán, hiszen az tapintatlanságnak számít.

névjegykártya nyomtatás

Ezek a tudnivalók többé-kevésbé minden országban helytállóak. Arra vonatkozólag viszont igen eltérő előírásokat találunk, hogyan kell a minket reprezentáló papírlapocskát átadni külföldön. Nyugat-Európában egy kézzel nyújtjuk át névjegykártyánkat, majd a cserébe kapottat átolvassuk és a többi közé helyezzük. Oroszországban és Japánban két kézzel illő átadni és átvenni a névjegykártyát. Utóbbi országban és Kínában mindezt egy kis meghajlás is kíséri. Mivel keleten a tárgyaknak hozzánk képest nagyobb jelentőséget tulajdonítnak, névjegyünket is kitüntető figyelemben részesítik, és viszont is ezt várják. Jó néven veszik, ha néhány dicsérő szót ejtünk névjegyükről, viszont ott sértésnek számít, ha a kapott lapocska hátuljára firkálunk. Amerikában ellenben érdekes módon nem sokat adnak a formalitásokra, egyetlen pillantás nélkül, azonnal elsüllyesztik a kapott névjegykártyát. Az arab világban különösen – de ugyanígy máshol is – igen komoly diplomáciai malőrnek számít a farzsebből előhúzott fenéklenyomatos saját, majd ugyanoda száműzött, frissen kapott névjegy. A névjegykártya tárolás legelfogadottabb módja a névjegykártya tartó.

Azonban üzleti partnereink leggondosabb feltérképezése ellenére is előfordulhat, hogy kétségeink merülnek fel az illető ország bizonyos szokásait illetően. Inkább kérdezzünk ahelyett, hogy tudatlanságunkkal akaratunkon kívül vérig sértjük amúgy ígéretesnek tűnő ügyfelünket.

Tetszett a cikk? Mutassa meg ismerőseinek is: 

További érdekességek névjegykártyákkal kapcsolatban:

színes élű névjegykártyák
Fekete alapon sárga szöveg, vagy fehér alapon fekete? Elmondjuk röviden hogyan alkalmazzuk névjegykártyánkon a színeket.
színes névjegykártya tervek fehér háttér előtt
Bemutatjuk hogyan változott a névjegykártyák megjelenése és funkciója az elmúlt évtizedekben Magyarországon.
szófelhő részlet nyomdai kifejezésekből kialakítva
Helyezzünk névjegykártyánkra olyan szlogent, mely egyértelműen azonosítja cégünket a fogyasztók számára. Legyen tömör, rövid, ám annál beszédesebb.
Névjegykártya méret
90x50 mm, vagy 85x55 mm? Álló, vagy fekvő? Hol, milyen szabványok érvényesek a névjegykártya készítésben? Megmutatjuk, hogy milyen üzleti kultúrában, milyen méret az elfogadott.
Hogyan javítsd fel névjegykártyákat
Számos városi legenda kering a névjegykártyákról az interneten, amiknek egy része valós tapasztalatokon alapszik. Érdemes ezeket megfogadni a névjegykártya készítés során.
A tömegtermelés elfojtja az egyediséget és a kreativitást. De vannak névjegyek, melyek fittyet hánynak a konvencióknak! Ezekből lehet leginkább ihletet meríteni a névjegykártya készítés során.